Zaden en zaaien

Voor iemand die een moestuin heeft zijn behalve de grond, de zaden het het pootgoed het belangrijkste. Het resultaat of je gezonde en lekkere groenten kunt oogsten hangt natuurlijk af van de kiem en groeikracht van de zaden.

Zaadhandelaren en kwekers zorgen ervoor dat de producten die zij verkopen aan de hoogst mogelijke kwaliteit voldoet die zij handhaven. Het mislukken van de oogst is meeste het gevolg van verkeerde behandeling, weersomstandigheden of gewoon domme pech. Kies voordat je gaat zaaien het gewas met zorg uit.

Laat door diverse zaadhandelaren je jaarlijks een catalogus sturen, zelfs als je al weet dat je bij een ander de zaden besteld of koopt. In de catalogus staan vaak nieuwe variëteiten en rassen met de laatste informatie.

Het bewaren van zaaigoed moet op een droge plek op kamertemperatuur gebeuren, sommige zaden behouden dan hun kiemkracht enkele jaren.

Op de etiketten van de zaden die je koopt staat precies vermeld wanneer je ze moet voor zaaien in kassen of direct kunt zaaien in de volle grond. Maar er staat ook op hoe hoog het gewas wordt, alsmede welke plantafstand je moet aanhouden en het belangrijkste de oogsttijd.