Visie, missie en doelstelling

Visie
VTV Ons Genoegen verbindt mensen tot een vereniging van tuinders die vanuit eenzelfde interesse geraakt zijn door alles wat groeit en bloeit. Dit alles onder invloed van conventionele waarden als het volgen van hedendaagse actuele zaken. Wat tot uitdrukking komt in een grote verscheidenheid van tuinen, moestuinen, siertuinen, fruitgaarden en combinaties hiervan. Waarbij een ieder participeert in zowel gezamenlijke bezigheden die bijdragen aan saamhorigheid en vriendschap. Met als doel het delen van kennis, met oog voor de ecologische aspecten en het bevorderen van duurzaamheid en milieu.

Missie
Het op een positieve en constructieve manier met elkaar omgaan en samen kijkend naar de toekomst van de vereniging. En de voorkomende bevindingen en conclusies die daaruit komen veiligstellen voor de toekomst van de vereniging, in dat bestuurlijk opzicht heeft het bestuur een luisterend oor voor de mening van alle tuinleden, waarbij steeds eigentijds en modern wordt ingezet op het volbrengen de gegeven visie met als aansluitend doel, het blijven aanpassen en vernieuwen van de verenigings- en beleidszaken, waardoor het gezond functioneren van de vereniging nu en in de toekomst veilig is gesteld.

Doelstelling tuincomplex.
Het bestuur heeft zich als doelstelling gesteld om ecologisch verantwoord te tuinieren met een grote biodiversiteit in flora en fauna. En dit uit te dragen naar het gehele complex.

Een korte uitleg wat betekend dat:
Ecologisch tuinieren is gebaseerd op eenvoudige principes:

Het eerste en belangrijkste principe is:
Respect voor de bodem, het bodemleven en alles wat leeft.

Door bijvoorbeeld allerlei groenten en bloemen door en naast elkaar te planten, doe je aan combinatieteelt en dat heeft zo zijn voordelen.
Een gevarieerde beplanting zal namelijk veel verschillende diertjes aantrekken die onderling zorgen voor het natuurlijk evenwicht. Zo zetten lieveheersbeestjes bijvoorbeeld graag bladluizen op hun menu en slakken zijn dan weer verzot op kleine insectenlijkjes en ander rottend organisch afval. ‘Schadelijke’ diertjes houd je graag zo veel mogelijk op een natuurlijke manier uit je tuin weg door goede plantencombinaties te kiezen die groei en bloei positief beïnvloeden. Zo heeft kamille de reputatie de uienvlieg af te schrikken en zullen tomaten je kolen tegen koolwitjes beschermen. Door bonenkruid rond bieten te planten, hou je de bladluizen op een afstand.

Een tweede principe dat elke tuinder kan toepassen die op een verantwoorde manier lekkere groenten en klein fruit wil telen in zijn ecologische moestuin, is de zogenaamde vruchtwissel.
Dit betekent dat verschillende teelten elkaar volgens een op voorhand vastgelegd schema zullen opvolgen.
Dit is een eeuwenoude techniek en heeft de bedoeling bodemziekten te vermijden en voedingsstoffen optimaal te benutten. Zo houd je je bodem gezond. Bemesten doe je als milieubewuste tuinder uiteraard met organische meststoffen. Deze natuurlijke producten zullen jouw planten de nodige voeding leveren en bovendien het bodemleven vitaal en gezond houden met humus. Op die manier blijft je bodem in optimale conditie.

Groenten, kruiden en fruit uit eigen tuin zijn supervers en smaken heerlijk. Omdat je het groeiproces helemaal in eigen hand hebt, weet je bovendien precies wat je eet. Kies je voor ecologisch tuinieren, dan spaar je niet alleen het milieu, maar garandeer je jezelf ook onbespoten, gifvrije groenten, kruiden en fruit.

Bij ecologisch tuinieren komt het erop aan, de organische kringloop en het natuurlijk evenwicht in stand te houden door enkel producten van natuurlijke oorsprong te gebruiken. Ziekten en plagen worden zoveel mogelijk preventief en op een natuurlijke wijze behandeld en indien er toch een bestrijdingsmiddel moet gebruikt worden, is dit een natuurvriendelijk product. De eco-tuinder vermijdt het gebruik van chemisch bewerkte voedingsstoffen en bestrijdingsmiddelen.

Ontdek ook de voordelen van het gebruik van een stapelmuur of houtwal in de moes/siertuin.
Een stapelmuur/takkenwal, ook wel houtwal genoemd, biedt op unieke wijze schuilplaats aan gewenste kleine dieren. Allerlei insecten, spinnen en amfibieën kunnen tussen de takken wegkruipen. Het biedt beschutting tegen prooidieren, maar ook tegen de wind, de kou in de winter en de hitte in de zomer. Is de takkenwal groot genoeg, dan kunnen vogels hem ook uitkiezen als nestplaats.

En deze dieren zijn erg welkom in je tuin. Spinnen eten die vervelende, prikkende muggen op. Kikkers en padden zijn van grote waarde in het beheersen van het aantal slakken in de tuin. En met een beetje mazzel (en de juiste bereikbaarheid van je tuin) komt er een egel langs, die lust ook graag slakken.