Verslag 20 feb 2021

Het was een zeer geslaagde vrijwilligers ochtend met 13 vrijwilligers en een stralend zonnetje met 17 a 19 graden. We zijn om 9 uur gestart met een kop koffie of thee en de complex beheerder heeft uitgelegd wat de bedoeling is en welke werkzaamheden gepland stonden.

Op de planning stonden 3 projecten op de bijentuin, namelijk het creëren van een waterpoel, het bouwen van een insectenmuur en het planten van een haag en het schoonmaken van de afwaterputten op het complex.

Daarnaast zijn er nog 4 extra kleinere werkzaamheden erbij gepland i.v.m. de coronaregels zodat iedereen op een veilige afstand kan werken.

De extra werkzaamheden waren, het leegmaken van de oud ijzer bakken en op de aanhangers laden. Een aanhanger met glas omstapelen op een andere i.v.m. het gewicht.
Het afbreken van het nachthok van de schapen. En als laatste de hoofdweg en parkeerplaatsen nalopen op spijkers, glas en andere scherpe delen die lekke banden kunnen veroorzaken.

Alle werkzaamheden op het nachthok van de schapen na zijn door de vrijwilligers afgerond. Het enige wat nog rest is het inzaaien van de waterpoel zodat de grond niet weg spoelt. Dit zal in april gebeuren aangezien hier nu het seizoen er niet voor is.

Er zijn 2 vrijwilligers begonnen aan het graven van de waterpoel, van ongeveer 2 meter in doorsnede en 50 cm a 60 cm diep.

Op hetzelfde moment is er begonnen om stenen te verzamelen door een 6tal vrijwilligers die op de bijentuin lagen (die eigenlijk ooit bedoeld waren om paden aan te leggen) en 2 vrijwilligers zijn gestart om de stapelmuur voor de insecten te creëren.

De stapelmuur is gemaakt met kleine en grote gaten tussen de stenen zodat zich meer insecten zich kunnen nestelen. Van spinnen en lieveheersbeestjes tot veldmuisjes, van kikkers en padden tot egels. Zodat er een ecologische evenwicht ontstaat van een grote biodiversiteit van flora en fauna.

Binnenin de stapelmuur zijn op diverse plekken ook bossen takken en hier en daar ook voorzien van delen met grond. Zodat de egel en andere dieren diep in de stapelmuur zich kunnen nestelen. De stapel muur is gemiddeld over de gehele lengte 1 meter breed en heeft een hoogte van ongeveer 50 a 60 cm.

Rond half 11 was de stapelmuur en de waterpoel klaar en was het tijd voor een kop koffie/thee. Na een korte pauze en gezellige gespreken van een half uurtje zijn weer aantal werkzaamheden verdeeld.

2 vrijwilligers zijn begonnen met het leegmaken van de afwaterpunten, zoals de waterkolken en afwaterpunten op het einde van de laaggelegen paden

Een 4tal vrijwilligers zijn na de pauze begonnen met het uitgraven van het bosplantsoen welke op tuin5 op gekuild waren en herplaatst als haag langs de bijentuin.

Bij de 1ste werkverdeling zijn ook vrijwilligers ingezet op het omstapelen van het glas wat op een van de aanhangers lag, de aanhanger was door het gewicht van het glas te zwaar om van de plek te krijgen, hierop is een deel ervan omgestapeld op een andere aanhanger zodat deze leeg gemaakt kunnen worden.

Na de 1ste pauze zijn ook de oud ijzerbakken onder handen genomen en ook op een aanhanger geplaatst, wat geresulteerd heeft in een hele volle aanhanger.

Na alle werkzaamheden is er als afsluiting een lunch verzorgt. Bestaand uit belegde broodjes en vla, samen met koffie/thee.

Het was een zeer geslaagde en gezellige ochtend waarbij veel werk is verzet.
Het bestuur bedankt bij deze ook alle vrijwilligers die aanwezig waren op deze dag.