Tuin controle

Om onze mooie en gezellige volkstuin voor iedereen een fijne plek te laten zijn en blijven is het nodig dat we ons allemaal aan de regels die we gezamenlijk opgesteld hebben, houden.

Een onderdeel zijn de tuincontroles die in de periode van April tot eind November gedaan worden.

De tuincontrole commissie maakt vooraf geen data bekend van controle.  De reden voor het niet doorgeven van de data is de dat de commissie van mening is dat de tuinders zelf verantwoordelijk zijn voor het bijhouden van de tuin en niet geleid moeten worden door een datum wanneer de tuin er in nette staat uit moet zien.

Wat doen zij, en waar controleren zij op?

  • Op de eerste plaats wordt gekeken naar de algehele aanblik van de tuin, in combinatie met of er wel of niet zaad houdend onkruid staat, wat overlast zou kunnen veroorzaken voor aangrenzende tuinen.
  • Het onderhoud van de helft van de paden grenzend om de tuin hoort ook bij het onderhoud van de tuin.
  • Alle paden op het complex dienen vrij te zijn van obstakels, zoals overhangende takken van struiken/bomen, afvoerbuizen, stappels stenen, bouwmaterialen enz.
  • Voor de tuinen grenzend aan de binnen/buitenhaag geldt ook dat deze bij het onderhoud van de desbetreffende tuin horen.
    – Dit wil zeggen het onkruidvrij houden van de binnen/buitenhaag.
    – De paden/tuin grenzend aan de binnen/buitenhaag dienen vrij te zijn van (bouw)materialen.

    Dit zodat voor complexbeheer er geen obstakels zijn die belemmeren bij het uitvoeren van geplande werkzaamheden, zoals het snoeien van de hagen.

Blijkt bij de controle ronde dat er een aandachtspunt is, krijg je indien je niet aanwezig was tijdens het controle moment een mail of brief vanuit de tuin controle commissie met daarin de punten beschreven die zijn opgevallen, dit kan zijn een kennisgeving dat het onderhoud iets extra aandacht nodig heeft, of een aandachtspunt waar meteen actie op moet worden genomen.

Blijkt de tuin dermate slecht van onderhoud te zijn, kan een her controle aangezegd worden na 14 dagen.
Blijkt na die 14 dagen dat de aandachtspunten opgelost zijn, of dat zichtbaar is dat er aan gewerkt wordt, gaat de tuin weer mee in de reguliere controle rondes.

Blijkt de tuin niet op orde te zijn, of geen werkzaamheden zichtbaar om dat wel te bewerkstelligen dan volgt er een 1ste officiële waarschuwing met een uitnodiging voor een gesprek.
Hierin gaat het bestuur dan samen met je kijken wat de omstandigheden zijn, wat er voor zorgen dat de tuin in dergelijke slechte staat is. Het vervolg traject hangt af van de uitkomst van het gesprek.

Een eventueel vervolg traject kan zijn, dat je nog 14 dagen extra krijgt om de tuin op orde te brengen.
Is na dit traject je tuin nog niet op orde dan volgt er een 2de officiële waarschuwing met uitnodiging voor een gesprek. Het doel van dit gesprek betreft je lidmaatschap, de staat van het onderhoud en het gebruik van de tuin. Het vervolg traject hangt af van de uitkomst van het gesprek. Het is mogelijk dat je een proefperiode krijgt of het bestuur besluit om het royementsprocedure op te starten.

Het formulier waar de tuincontrole gebruik van maakt vind je hieronder.

versie-0.4-Criteria-Tuin-Controle-1