Water geven bij droogte

In het voorjaar en de zomer is het lekker genieten van het mooie weer. De voorjaars – zomermaanden kunnen soms warm en droog zijn.  En juist in dit laatste schuilt het gevaar. In deze maanden kan het voor veel planten en groenten de droogte funest zijn. De tuin kan flink dorst krijgen in deze periode. Als je water geeft hebben we een aantal belangrijke aandachtspunten.

Tip 1,
Geef overdag geen water, doe dit in de vroege ochtend uren of in de avond als de zon niet meer zo fel is.

Tip 2,
Geef liever 1 x per week veel aan de basis van de planten/groenten, dan elke dag een beetje.

Tip 3,
Sproei niet maar geef met een gieter aan de basis van de planten water waar de wortels zitten.
De planten hebben op deze manier veel meer aan het water en er verdampt weinig.

Tip 4,
Maak indien mogelijk gebruik van druppelaars bij de basis van de planten/groenten. Op deze manier kun je de planten voor langere tijd water geven.

Tip 5,
Plaats regentonnen/IBC Containers om veel regenwater op te vangen wat van een afdak komt of maak een omgekeerde paraplu, op pinterest staan veel ideeën rond het thema om regenwater op te vangen.

Je kunt dit regenwater dan gebruiken om je planten water te geven, op deze manier bespaar je kostbaar drinkwater.

Verdamping
Bij sproeien verdampt gewoon veel te veel water, je geeft onnodig veel water bij sproeien en de planten / groenten hebben er geen baat bij.

Een rekenvoorbeeld als je zou sproeien bij warm en droog weer.
Wanneer het overdag 25 a 30 graden is, dan zal er ongeveer 7 a 8 mm water verdampen. Op een vierkante meter tuin is dat gauw 8 liter water.  Tel het gebruik van de planten er nog bij dan is het dik 10 a 12 liter water per vierkante meter tuin per dag wat je water moet geven.

Reken dit eens uit naar de vierkante meters van je tuin en dan schrik je van het aantal liters wat je moet geven. Per vierkante meter is dat 70 a 80 liter per week. Heb je een tuin van 200 vierkante meter dan zou je bij sproeien 16 kuub water op 1 week kwijt zijn.
Als we dit zouden uitrekenen naar het gehele complex dan is het water gebruik niet meer te overzien.


Gebruik van de water tappunten op het complex.
De water tappunten die op het complex aanwezig zijn mogen gebruikt worden door alle leden voor diverse doeleinden zoals het vullen van gieters, regen/watertonnen jerrycans enz.
Echter de manier waarop het vullen is toegestaan is wel beperkt.
Het is NIET toegestaan om een tuinslang op het waterpunt te bevestigen en deze uit te rollen tot op je tuin.  Het vullen van je regen/waterton is toegestaan als je deze vult met bijvoorbeeld een emmer/ gieter of jerrycan. Je houdt met een slang de kraan bezet voor andere leden die water willen pakken. En het kost ook veel te veel water als je de slang ook zou gebruiken om te sproeien.