Slakken weren op een biologische manier.

Iedereen heeft wel eens last van slakken, overal slijmsporen en aangevreten planten.
De naaktslak lust bijna alles en kan op 1 nacht de jonge aanplant van je groenten helemaal wegvreten.

De naaktslakken kun je op verschillende manieren proberen te weren, zoals slakkenkorrels, koperdraad, scherp zand, eierenschalen strooien of wegvangen. Maar de ene manier is de andere niet. Soms werkt een van bovenstaande oplossingen maar vaak zul je merken dat het veel tijd, energie en geld van je kost om op deze manier slakken te bestrijden.

Een andere manier wat goed werkt is om op een aantal plekken in je groenten bedden planten te zetten die sterk geuren, de slakken vinden dat maar niks en blijven liever uit te buurt en gaan op zoek bij de buurman/vrouw om het heerlijke bladje sla te op te eten in plaats van jouw sla.

Enkele voorbeelden van dergelijke sterk geurende planten zijn:

Eetbare of planten waarmee je kunt koken/drinken.
Knoflook, Tijm, Bieslook, Venkel, Tomatenplanten, Lavendel, Oostindische kers, Duizenblad, Salie.


Niet eetbare planten of zelfs zeer giftig bij consumptie.
Vingerhoedskruid, Brandkruid, Wolfsmelk, Zonnehoed, Goudsbloem, Balkongeranium, Akelei, Kerstroos, Verschillende varens en siergrassoorten.

Met bovenstaande planten in je tuin zul je aanzienlijk minder vreetschade aantreffen aan je groenten, helemaal voorkomen kun je het natuurlijk niet. Een slak is er eenmaal en heeft een functie in de natuur.
Dergelijke planten tussen je groenten inzetten is wel de biologische en natuurlijke manier om slakken te weren.

Een andere manier is om ook de natuurlijke vijanden van de slakken proberen naar je tuin te krijgen, zoals egels, kikkers, padden en verschillende vogels, zoals merels, eksters, lijsters en gaaien.

Tip:
Leg een kleine vijver of waterpoel in je tuin en daarmee trek je al een aantal van de natuurlijke vijanden van de slak al aan, zoals kikkers en vogels. Daarnaast maakt de bezige bij er ook graag gebruik van om water te pakken.