Heb je heermoes (of paardenstaart) in je tuin dan is dit een teken dat je een arme grond hebt.
Heermoes bestrijden is onbegonnen werk, de wortels gaan heel diep. Als je ze probeert uit te trekken breekt de plant en groeien de scheuten gewoon weer terug.
Er zijn meerdere kruidachtige planten signaalplanten die je kunnen vertellen hoe het met de voeding van de bodem gesteld is. Zo is heermoes (of paardenstaart) een signaalplant voor arme gronden.
Wanneer je heermoes in je tuin hebt, dan is er een tekort in de grond aanwezig, heermoes kan wel op deze grond groeien omdat deze kruidachtige plant meterslange wortelen hebben waarmee de plant mineralen diep uit de bodem haalt. Op de zeer langere termijn zorgt heermoes er zelfs voor de je bodem weer vruchtbaar wordt.
Wil je geen heermoes in je tuin dan moet je zorgen dat je bodem in balans is. Heermoes komt enkel voor wanneer je bodem uit balans is.
Is je bodem in balans dan groeien er weinig onkruid (ongewenst kruidachtige planten). Is de bodem uit balans dan groeien er kruiden volgends de onbalans van de bodem. Ongewenste kruidachtige planten zijn indicators dat er iets mist in de bodem. Zoals bv. een paardenbloem dit is een teken dat er weinig tot geen calcium in de bodem zit. Paardenbloemen halen met de lange penwortels calcium uit de diepere lagen naar boven. Heb je veel klaver in het gazon, dan zit er te weinig stikstof in de grond, klaver haalt stikstof uit de lucht en bind dit in de grond.
Zo doet ieder “on” kruid de bodem weer terug in balans brengen volgens de onbalans wat de bodem heeft en bij heermoes is dit een algemeen mineralen tekort.
Om heermoes op een natuurlijke manier te bestrijden is een lang proces, dit kan tot 5 jaar duren voordat je de bodem op een natuurlijke manier weer in balans hebt, planten kunnen mineralen niet goed opnemen, ze hebben daarbij hulp nodig van het bodemleven.
Wat kun je doen:
Zorg voor een goed biologisch bodemleven.
Een vruchtbare bodem zit vol leven, en kan vele honderden verschillende soorten organismen per vierkante meter bevatten. Zoals regenwormen, bacteriën, schimmels, mijten, insecten, luizen, spinnen, springstaarten, .. aaltjes,(microscopische kleine rondwormen)
Al dat bodemleven zorgt ervoor dat de voedingstoffen voor de bodem vrijgemaakt en opgelost worden om de bodem weer in balans te brengen, zodat je planten en groente goed kunnen groeien en je geen last hebt van onkruid (ongewenste kruidachtige planten) zoals het heermoes.
Hoe gaat dat in zijn werk? Een rijk bodemleven en vooral schimmels en bacteriën breekt het organische materiaal (afgestorven planten en dierresten, uitwerpselen (mest)) af en maakt er humus van en verspreidt de humus door de toplaag heen. In vruchtbare bodem is de bovenste laag donkerder van kleur dan de onderliggende lagen, hoe zwarter de kleur, hoe hoger het humusgehalte en actiever het bodemleven is.
Daarom wat je oogst van het land breng het ook weer terug in de bodem. Met andere worden, al het organisch materiaal wat je verwijderd zoals bruine en groene planten resten, gooi het niet weg, maar composteer dat of laat het ter plekke liggen als je het uitgetrokken hebt. De bodem zal je dankbaar zijn en je ongewenste planten zullen verminderen, waaronder heermoes (of paardenstaart).
Als je de planten resten verwijderd en geen organische stoffen meer terugbrengt put je de bodem uit en creëer je de mogelijkheid dat heermoes en andere ongewenste kruiden zich zullen vestigen.