Bijenstal (herbouw)

Door sneeuwval in Januari 2021 is het afdak boven de bijenkasten en werkruimte ingezakt door het gewicht. Binnen een dag is er tijdelijke ondersteuning geplaatst door de complex beheerder en door de Imker is de sneeuw verwijderd, zodat er iets meer tijd was om te kijken wat de vervolgstappen zullen zijn. Door het slechte weer in Januari en begin Februari hebben we dankzij de tijdelijke ondersteuning de werkzaamheden kunnen uitstellen tot eind Februari.

In overleg met de imker en complex beheerder is besloten om het afdak te herbouwen met de materialen die afkomstig zijn van het huidige afdak, materiaal wat geschonken is door verschillende leden, en al aanwezig zijn op het complex en een deel nieuw materiaal. Dit om de kosten zo laag mogelijk te houden. Bij berekeningen van om alles te bouwen van nieuw en duurzaam materiaal waren de kosten zo hoog dat dit niet verantwoord was.

Er is binnen 2 dagen een plan van aanpak gemaakt, hoe we het gaan aanpakken en hoe we de bijenstal gaan herbouwen.
Dit heeft geresulteerd in een iets grotere constructie dan de huidige, deze was eerst 3×5 meter en het nieuwe afdak heeft een afmeting van 4×6 meter.

Binnen deze pagina worden de vorderingen vastgelegd samen met foto’s.

Op 18 feb. is begonnen met de afbraak van het afdak door de imker, complexbeheerder, en een vrijwilliger.

Sommige delen van het oude afdak kunnen hergebruikt worden. Andere delen zijn niet meer bruikbaar.

De eerst grond pinnen zijn ook al geplaatst voor nieuwe geïmpregneerde palen.
Komende dagen zal gestart worden met de rest.

Op 24 feb is gestart met het geraamte voor de bijenstal. De complexbeheerder en de Imker hebben de eerste palen geplaatst en de liggers ook gelegd.

Doordat het op de 24ste zeer mooi weer was met een temperatuur van rond de 20 graden waren de bijen zeer actief, waardoor we iets last hadden met het bouwen. Om te verhinderen dat we gestoken zouden worden is besloten om de middelste draagpaal op een andere dag te plaatsen.

De constructie is opgevangen met een tijdelijke ondersteuning zodat we verder konden.

Langzaam begin je de vormen te zien die de bijenstal krijgt, de constructie wijkt iets af van de geplande werktekening daar we werken met pallets en hergebruikt hout. En dan is het passen en meten met de voorhanden materialen.

Einde van eerste bouw dag.

De 25ste feb zijn in de ochtend de middelste paal geplaatst en een van de dragers van het dak.

Doordat de temperatuur ook op deze dag snel opliep hebben we besloten om eerder te stoppen om de bijen niet al te veel te storen, als het weer wat is afgekoeld pakken we de werkzaamheden weer op.

Vandaag (8 maart) hebben we weer een paar onderdelen aangepakt, doordat het rond de 8 graden was, waren niet zoveel bijen actief.

De tijdelijke ondersteuning van de middelste draagbalk is verwijderd en de uiteinden zijn ondersteund. Daarnaast is er een tijdelijke balk geplaatst om de constructie iets meer stabiliteit te geven tijdens het bouwen.

Doordat er deze week een storm verwacht word van rond de 80 a 100 km per uur wind is besloten om een deel van de bouwmaterialen op te ruimen en aan de kant te leggen zodat deze niet kunnen wegwaaien. In het komend weekend zullen de werkzaamheden weer hervat worden.

Vandaag 19 maart hebben er weer werkzaamheden plaats gevonden aan de nieuwe bijenstal. De complexbeheerder en imker zijn lekker opgeschoten en het rechtse deel van het geraamte staat nu.

Komende week zijn de weersverwachtingen weer gunstiger waardoor er mogelijk een aantal dagen achter elkaar er aan gewerkt kan worden.

Vandaag (26 maart) heeft de complexbeheerder weer een paar uurtjes gewerkt aan de bijenstal. Doordat het zeer mooi weer was, waren de bijtjes zeer actief wat geresulteerd heeft in heel goed opletten waar je loopt om de bijtjes zoveel mogelijk rust te gunnen en opletten men de kasten niet per ongeluk omstoot bij het werken boven de kasten .

Er zijn een aantal extra verstevigingen geplaatst zodat het gewicht van de constructie iets meer verdeeld wordt.

Komende weer wordt het weer lekker weer, dan proberen we het geraamte klaar te krijgen.

Maandag 29 maart hebben de imker en de complexbeheerder weer aan de bijenstal gewerkt. Het geraamte is nu bijna klaar. Er moeten nog een paar liggers gemaakt worden en her en der nog wat extra verstevigen en wat afwerk details.

De bijtjes waar druk bezig met invliegen en het halen van stuifmeel. Helaas wat er wat overlast met bouwen hierdoor.

Het was een lekker dag (9 april) om te bouwen na een paar dagen heel vies weer, met 4 seizoenen binnen een paar dagen. Sneeuw, vorst, regen, wind en zon. De complexbeheerder heeft op tijd van een paar uurtjes de resterende werkzaamheden aan het frame voltooid waardoor het frame nu klaar is voor de panlatten en de polycarbonaat platen.

Het zonnetje kwam uit, waardoor de temperatuur ook snel opliep (richting de 14 graden) met als resultaat dat de bijtjes in grote aantallen druk in de weer waren.

Vandaag (22 april 2021) zijn er weer werkzaamheden aan de nieuwe bijenstal geweest. De complexbeheer en imker zijn goed opgeschoten, de eerste polycarbonaat platen zijn geplaatst. De polycarbonaat platen die gebruikt worden zijn platen die op de oude bijenstal gelegen hebben evenals op het nachthok van de schapen (deze is recent afgebroken).

De voorkant is zover af, op een kleine stukje en op de dakgoot na. De polycarbonaatplaten zijn onderling met behulp van loodband waterdicht afgeplakt.

Op de achterkant moeten nog een deel van de platen gelegd worden voordat het dak helemaal klaar is.
Komende week wordt er verder gewerkt aan de bijenstal.

Afgelopen Donderdag ochtend (29 april 2021) hebben de imker en de complexbeheerder de laatste hand gelegd aan het dak. De resterende dakplaten zijn geplaatst waardoor men nu droog staat. Doordat de temperatuur onder de 10 graden was, was er geen overlast van de bijen.

De volgende stappen zijn de zijwanden en regen waterafvoer/wateropvang. Net na plaatsen van de laatste plaat, kregen de heren een flinke bui van een kleine 10 min over zich heen, gelukkig stonden ze lekker droog.

De polycarbonaatplaten zijn onderling met zelfklevend loodband afgeplakt, om een waterdichte constructie te krijgen.
Eventuele gaten die in de hergebruikte polyplaten zaten zijn ook met loonband afgeplakt.

In juni is de achterkant voorzien van de polyplaten, helaas zijn hier geen foto’s van. Op 16 okt is er nog aan 1 zijkant gewerkt. Er moet nu nog alleen de andere zijkant nog voorzien worden van de platen dan is de bijenstal helemaal klaar. Er kan dan begonnen worden met de waterafvoer en wateropvang.

Door het vele werk wat er op het complex te doen is, en door drukte is het niet gelukt om de bijenstal in 2021 voor de winter klaar te maken.

We hebben de werkzaamheden die nog uitgevoerd moesten worden op 19 maart 2022 afgemaakt.
De laatste zijkant, en de regenpijp voor wateropvang zijn nu ook klaar.

De nieuwe bijenstal heeft intussen al enkelen stormen met zeer veel wind overleeft, wat ons een goed gevoel geeft dat de bijenstal de komende jaren zorgt voor de benodigde beschutting van materiaal en de bijenkasten.

Wij danken Frans (Imker) en Pascal (Complexbeheer) voor de bouw van de bijenstal.