Niet vergeten, ze zijn er weer

Wellicht kent u als tuinder de spreuk “wie vroeg aardappels wil eten, moet Sint Joep niet vergeten”. Nu heb ik de laatste jaren niet meer zo de data van heiligen in mijn hoofd. Wanneer mag ik hem niet vergeten? Ik heb het opgezocht: 19 maart. Dan moeten volgens de spreuk de aardappels de grond in. En anders…. bent u niet te laat.
Als u de pootaardappels laat voorkiemen (ca. 4 weken op een koele lichte plaats) wint u ongeveer 14 dagen. De bijna onzichtbare ogen op de pootaardappel zullen spoedig gaan uitschieten met uiteindelijk kiemblaadjes.

A propos dagen:
Het gaat hierbij om het aantal dagen dat de struik en knol nodig heeft om te groeien en te rijpen. 80-90 dagen voor de vroege rassen (anais, eerstelingen, premiere) tot en met 120 dagen voor de late rassen (bintje, nicola).
Het goed laten afrijpen van de schil is belangrijk voor als u de aardappel wil bewaren voor de winterperiode. Dan kunt u late aardappels het beste wat later dan 19 maart poten en 4 maanden daarna oogsten.
Een probleem dat we bij de teelt ondervinden speelde afgelopen zomer een grote rol: de aardappelziekte (phytophthora) slaat toe binnen 48 uur door het vochtige en broeierige weer. Dit kan gedeeltelijk ondervangen worden door al het zieke loof direct af te snijden en eventueel beginnen te oogsten.
Ik heb mijn oogst vorig jaar nog redelijk kunnen redden. Mijn aardappels waren al bijna uitgegroeid.

Groet, HannaH