Hout(en)-duif

Was wel even schrikken, die invasie van bijen afgelopen vrijdag. (Zie elders in de categorieën Laatste Nieuws en HannaH’s Huuske).

Sinds een aantal weken is er op het volkstuinencomplex een drukte van jewelste. Er wordt gebouwd, gebroed, gevoerd en geoefend. Door de vogels wel te verstaan. Nu zal het best zo zijn dat de meeste tuinders geen enkel bezwaar hebben tegen de aanwezigheid van broedende vogels op hun tuin. Toch is er een uitzondering, maar daarover straks meer. Op veel tuinen hangen broedkastjes. De meesten worden in bezit genomen door de kool- en pimpelmees, al wilde een horzel zich er vorig jaar er ook wel in thuis voelen.
In menig struik broedt momenteel de heggenmus, winterkoning, roodborst en merel. Ook is de torenvalk aanwezig, maar het is de vraag of die gebroed heeft. Waarschijnlijk niet, want volgens andere tuinleden heeft de valk de nestkast verlaten. Maar gelukkig wordt hij wel nog regelmatig al “biddend” gespot boven het complex. Hij/zij hangt stil in de lucht op zoek naar eten. Veelal muizen en die zijn voldoende aanwezig in onze tuinen.


Dan blijft nog over de houtduif. Van dit exemplaar zijn er ook een aantal op en rondom VTV Ons Genoegen. Meestal nestelend in een wat hogere (fruit-)boom fladdert er hier momenteel een exemplaar rond dat zijn/haar zinnen heeft gezet op een plekje op een houten balk onder een afdak op een van onze verhuurde tuinen.
De tuinder in kwestie is daar niet zo van gediend en probeert deze duif weg te krijgen. Na vier pogingen om een nest te maken, schijnt het begrepen te zijn: hier is de heer en mevrouw Hout – Duif niet meer welkom.

Opgelost? Ja en nee. De duif is letterlijk een deur verder gegaan en bouwt nu in de aangrenzende tuin boven een houten deur. En nu maar hopen dat de kleine “Woodys” hier welkom zijn.

Vanwege de wet op de privacy publiceer ik uiteraard geen foto van de betreffende duif.

Broed ze, HannaH