Van oma was dit leuke stel
een beetje houterig zijn ze wel.
Maar ze vormen lekkere speculaas
en dat is mooi zegt Sinterklaas.
Een beetje stoeien met kruiden en meel
en goed kneden tot een mooi geheel.
In de oven niet te warm of te koud
dat is waar de Sint van houdt.
Niet vergeten het wekkertje te zetten
want op de tijd moet je echt goed letten.
En als het dan is afgekoeld
weten we wat er wordt bedoeld
met „oh kom er eens kijken wat ik vind,
iets lekkers van de goeie Sint“.
Oma’s speculaasrecept:
250 gram zelfrijzend bakmeel, 125 gram bruine basterdsuiker, 100 gram margarine, 1 ei, 1 eetlepel speculaaskruiden, snufje zout
Maak een samenhangend deeg van bovenstaande ingrediënten en zet de deegbal minstens 30 minuten afgedekt in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bedek de bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit tot ca. 1 cm dikte en snijd of steek vormpjes uit. Leg speculaas op de bakplaat en schuif in het mdden van de oven. Baktijd ca. 15 minuten.
Bak ze, HannaH
+++++++++++++++++++++
Pepernoten, amandelstaven en speculaas. Ik kan in gedachten moeiteloos terug naar het heerlijk avondje van mijn jeugd. Mijn hart klopte, we zetten de schoen bij de kolenkachel waar een schoorsteen aan vast zat. Ineens een paar harde kloppen op de achterdeur. Mijn hart stond even stil. Wat als Piet me meeneemt…… Gelukkig liep het goed af. Samen om de tafel genieten van een kopje koffie met zelfgebakken speculaas en praten over vroeger. Dat is toch zeker een heerlijk avondje!
Geniet ze, HermaH